Seinsommarens teatereventyr!

Klikk på biletet for å få større kart

Bærum Mållag gjentek suksessen frå tidlegare år og arrangererer teatertur for medlemmene våre til Sunne i Värmland helga 31. august til 1. september 2024. Fotoa ovanfor er frå  turen i august 2023. Prisen er enno ikkje fastsett.Den inkludere rom på Ulfsby herrgård laurdag til søndag, billett til framsyninga  laurdag 31. august, omvising på teateret ved teatersjef Stinnerbom, festmiddag på Ulvsby herrgård laurdagskvelden med teatersjefen som heidersgjest, overnatting på Ulvsby til søndag og herregardsfrukost søndag. Reise inngår ikkje. Det er i underkant av 3 timar frå Oslo med bil til Ulfsby. 27 personar var med på turen i fjor. 

Om framsyninga

Teatersjef Stinnerbom skriv om framsyninga: «

Herr Arnes penningar är en spännande spökhistoria, där Selma Lagerlöf håller oss på halster under hela vår föreställning. Intrigen har verklighetsbakgrund och utspelar sig i Bohuslän den kalla vintern 1586.

Det är en tid av mycket oro i samhället, ständiga krig mellan Sverige och Danmark-Norge och dessutom underliggande religionskonflikter mellan katolicismen och den lutherska reformationen.


I Marstrand pågår en intensiv sillperiod som fått fiskare och uppköpare från hela Nordeuropa att söka sig till ön. Där det råder en sådan Klondyke-stämning samlas mängder av folk som vill tjäna pengar. Marstrand fick namn om sig att vara den mest sedeslösa platsen i Norden.


Under dessa omständigheter sker fruktansvärda mord på den lutherska prästen Herr Arne och hela hans familj. Mördarna kommer undan med Herr Arnes stora penningkista av ek. Men prästens pengar är redan befläckade då herr Arne själv rövat sin skatt från klostren.


En enda ur familjen kommer levande undan, den fattiga fosterdottern Elsalill. Hon blir omhändertagen av en fiskmånglare, Torarin, och får börja rensa fisk nere på bryggan i Marstrand för att tjäna sitt uppehälle.

Men de döda vaknar till liv, sådana brutala mord måste uppklaras och brottet hämnas. Det blir ett övernaturligt, psykologiskt grymt spel med naturen som relief, då isen har lagt sig hårdare än vanligt och trots islossning på andra ställen vägrar den gå upp. Först måste mördarna bli funna och straffade.

Västanå teater

Västanå Teater http://www.vastanateater.se/ er eitt av Sveriges største sommarteater. Kvar sommar kjem det ca 30 000 menneske til Sunne for å sjå framsyningane til teateret, som held til i ein gigantisk ombygd låve, «Berättarladan». Teateret er kjent for dei fargerike oppsetjingane sine, prega av musikk, dans og flotte kostyme og med sterke innslag av folkekultur, segner og mytar.


Teaterhuset Berättarladan

Berättarladan är Värmlands största lada [d.e. låve] och är ombyggd till teaterscen. Den ligger intill sjön Fryken och Rottneros park strax söder om Sunne.

Scenografen Lars Jacob Jakobsson har ritat och byggt om ladan till en teaterscen inspirerad av Shakespeares Elizabethanska scener. Sedan 2010 är Bo Jonzon ansvarig för scenografi och ladarkitektur i Berättarladan. Målet är ett scenrum så fritt att man kan byta miljöer med hjälp av skådespelarna, inte med scenografier som låser fantasin.

Berättarladan rymmer 500 åskådare och besöks varje år av c:a 25 000 – 30 000 personer. Utöver föreställningarna är Berättarladan något att upptäcka i sig.
Sedan 2010 finns i Berättarladans södra del en utställning som visar ett hundratal av Inger Hallström Stinnerboms kostymer, tillsammans med Torbjörn Alströms masker och Lars Jacob Jakobssons rekvisita och dekorelement.

I Berättarladan finns också ett café som har öppet i anslutning till föreställningarna.

Sedan starten med Nils Holgersson 1999 har en rad succéer avlöst varandra. Vackra, tänkvärda, förunderliga, färgsprakande föreställningar med inspiration från folklig musik, dans och berättarkonst: Kejsaren av Portugallien (2000), Gösta Berlings Saga (2001 – utvald till teaterbiennalen), Ljuset (2002), Hemsöborna (2003), Romeo & Julia (2004), Fröken Julie (2005), Peer Gynt (2006), En Herrgårdssägen (2007 – utvald till teaterbiennalen), Bannlyst (2008), Kalevala (2009), En midsommarnattsdröm (2010), Misantropen (2012), Nils Holgersson (2013, 2014), Lomjansguten (2015), Löwensköldska ringen (2016), Charlotte Löwensköld (2017), Anna Svärd (2018) och Jon Fosses Eddan i 2019..

Teatersjef Stinnerbom th tek imot Bærum Mållag
Teatersjef Stinnerbom th tek imot Bærum Mållag
Hjarteleg mottaking før framsyninga
Hjarteleg mottaking før framsyninga
Stinnerbom viser rundt på teateretgruppa
Stinnerbom viser rundt på teateretgruppa
Stinnerbom om den nye scenen
Stinnerbom om den nye scenen
Stinnerbom viser den nye scenen
Stinnerbom viser den nye scenen
Frå systua kopi
Frå systua kopi
Inger Stinnebom har ansvar for dei framifrå kostymene
Inger Stinnebom har ansvar for dei framifrå kostymene
Inger Stinnebom om kostymearbeideti
Inger Stinnebom om kostymearbeideti
Stinnerbom med gruppa på syverkstaden
Stinnerbom med gruppa på syverkstaden
Frå teatersalen
Frå teatersalen
No skjer det snart
No skjer det snart
Tunet på Ulvsby
Tunet på Ulvsby
Alleen frå Ulvsby ned til sjøen
Alleen frå Ulvsby ned til sjøen
Ved brygga til Ulvsby  Fryken
Ved brygga til Ulvsby Fryken
Og tilbake
Og tilbake
Ulvsby herrgård
Ulvsby herrgård
Vargerd Svarstad Haugland held tale for Stinnerbom-paret
Vargerd Svarstad Haugland held tale for Stinnerbom-paret
Godt å vera saman - medlemmene Hilde Mortvedt og Leif Lindberg
Godt å vera saman - medlemmene Hilde Mortvedt og Leif Lindberg

Overnatting: Ulvsby herrgård

Ulvsby herrgård ligger vackert vid sjön Fryken. Utsikten är nästan onödigt vacker, som vi säger här i Värmland – med glimten i ögat. Kanske var det därför som drottning Kristina först utnämnde gården till säteri för att senare helt enkelt lägga beslag på den för egen del. Hennes officerare var förtjusta i kalas och det festades rejält på herrgårdarna runt sjön.Berättelser om det goda livet på och kring Ulvsby herrgård avlöser varandra genom århundradena. Kronolänsman Wahlstrand, som levde här på 1800-talet och som Selma Lagerlöf sägs ha haft i tankarna när hon skrev Gösta Berlings saga, gillade också han fest med mat och musik. Idag är Ulvsby herrgård en uppskattad plats för avkoppling, god mat och dryck, möten och nya upplevelser.

Herrgårdens gästrum är inrymda i flygelbyggnader och rummen är inredda i charmig lantlig stil – några av dem har sjöutsikt. I den modernaste flygeln präglas inredningen av nordisk enkelhet. Vissa rum har uteplats i söderläge. Sov gott mellan nymanglade lakan och vakna utvilad till frukost med våra egna specialiteter och utsikt över sjön Fryken.

Våra omgivningar är lantliga och från östra sidan av herrgården leder en björkallé ner till ångbåtsbryggan. Sommartid är det bara att ta på sig badrocken och gå genom trädgården för ett uppfriskande morgon- eller kvällsdopp.

I trakterna runt Sunne finns bland annat Selma Lagerlöfs minnesgård Mårbacka, Västanå Teater, och Rottneros park med en unik trädgård och skulptursamling.

Leif Stinnerbom under middagen i 2019


Leif Stinnerbom under middagen i 2019


Leif Stinnerbom under middagen i 2019


Leif Stinnerbom under middagen i 2019


Leif Stinnerbom under middagen i 2019

Rottneros

Rottneros herrgård och skulpturpark ligger alldeles intill Teaterhuset Berättarladan.Herrgården är förebilden till Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga och det var också så hela idén med parken började: man ville utforma ett Rottneros som kunde matcha sagans Ekeby. Resultatet blev en unik skulpturpark med formella parkrum, sköna naturparker och nyskapande trädgårdsformgivning i en spännande kombination. En plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner som längtar efter att berättas.

Rottneros nämns första gången i Värmlands jordabok 1540. Vid en häftig brand lucianatten 1929 totalförstördes herrgården men en ny och mycket pampigare herrgård uppfördes och stod färdig 1932. Den är byggd i nyklassicistisk stil och återuppförandet blev närmast en riksangelägenhet eftersom turisterna redan hade börjat strömma till Rottneros, sagans Ekeby, och det blev viktigt att skapa ett Ekeby som kunde motsvara förväntningarna. Efter andra världskrigets slut kunde Svante Påhlson förverkliga sina drömmar om Rottneros Park. Ägandet av Rottneros Park övergick 1976 till Stiftelsen Greta och Svante Påhlsons minne, bildad av makarna Påhlsons barnbarn. Familjen drev parken fram till 2007 då Sunne kommun tog över driften.

Selma Lagerlöfs Mårbacka

Selma Lagerlöf [namnet skal uttalast Lagerlöv!] kjøpte attende hovudbygninga i 1907 og i 1910 kunne ho kjøpe tilbake heile garden ved hjelp av prispengane ho fekk med Nobelprisen i litteratur i 1909. Etter at ho nokre år seinare bygde om garden, stod det ikkje mykje att av den opphavlege utsjånaden til barndomsheimen hennar. Den opphavlege raudmåla våningshuset vart utvida austover, nye etasjar vart bygd på og den prangande fasaden fullbyrda transformasjonen til ein standsmessig herregard.

Mårbacka er no eit museum. Lagerlöf skreiv i testamentet sitt at Mårbacka skulle takast vare på og visast for ålmenta i den stand som den var ved hennar død.

Garden har i dag eit fint hageanlegg,  kafé og bokhandel. I løa er det ei minneutstilling over Selmas liv og forfattarskap.

På vegen: Rackstadmuseet

Rackstadmuseet är ett av Sveriges vackraste konstmuseer och ett populärt resmål för både lokala och internationella besökare. Museet är grundat vid skulptören Christian Erikssons familjehem och förutom museets utställningar i huvudbyggnaden så finns Christian Erikssons Oppstuhage att besöka under sommarsäsongen. Rackstadmuseet kök & café serverar såväl lunch som fika som med fördel kan intas i museiparken om vädret tillåter och i museibutiken finner du unikt konsthantverk och design.

Hovudbygninga vart oppført i 1793 og bygd om i 1921-1923 etter teikningar av arkitekt Isak Gustaf Clason.

Kapellanen Olof Morell eigde garden frå omlag 1720, og den gjekk sidan i arv til to av hans etterfølgjarar i embetet. I 1801 kom den gjennom arv i familien Lagerlöfs eige. Etter farens død i 1885 overtok sonen Johan garden, men han klarte ikkje drifta, og gjekk konkurs etter få år. og garden gjekk ut av slekta.

Rackstadkolonin var en vänkrets av konstnärer, Gustaf Fjaæstad 1868-1948 och Maja Fjæstad 1873 -1961, Björn Ahlgrensson 1872 -1918 och Fritz Lindström 1874 – 1962 m fl, som var verksamma i trakten runt sekelskiftet 1900. Drivkraften för tidens unga konstnärer var en nationalromantisk längtan efter natur och allmogens miljöer och klädedräkter samt sökande efter ljus, dunkel och vemod. Rackstadmuseet knyter samman traktens konsthistoria och hantverk med vår tids konst och konsthantverk, lokalt, nationellt och internationellt.

På vegen: Klässbols Linneväveri

Klässbols linneväveri är ett familjeföretag med anor ifrån sent 1800-tal. Klässbols och lin är lika med kvalitet och det finns linneprodukter för alla rum. Kunglig hovleverantör sedan 1970-talet och samarbetar med nationellt och internationellt med erkända formgivare vilket resulterat i flera designpriser. Står bland annat för linnedukar och servetter till Nobelfesten.

Stort butikkutsal med reduserte prisar for feilvarer (dukar serviettar osv.) og klede.

Emblem web kopi
Intro kopi
Teatersalen
IMG_4517 kopi
IMG_4529(1)-2 kopi
IMG_4525(1) kopi
IMG_1692(2) kopi
IMG_4526 kopi
IMG_9071(1) kopi
IMG_4538 kopi
IMG_4540(1) kopi
IMG_4582
IMG_9077(1) kopi
IMG_9087 kopi
IMG_9086 kopi
IMG_9085 kopi
IMG_9082(1) kopi
IMG_9081 kopi
IMG_9084(1) kopi
IMG_9088-3
IMG_43841 kopi
IMG_43831 kopi
IMG_9089(1) kopi
Intro kopi